Official site

Welcome to our site!

We have 157 guests and no members online

Frappe kafa (takođe grčki frappe ili cafe frappe grčki: phrapes, frapes) je grčki ledeni napitak od kafe napravljen od instant kafe, vode i šećera. Slučajno izmišljen 1957. godine u Solunu, frappe se prodaje pre svega u Grčkoj i spada među najpopularnija pića u Grčkoj i na Kipru, a dostupan je u gotovo svim grčkim kafićima. Reč frappe je francuska i može se definisati kao „ohlađena u drobljenom ledu“.

Priprema: Kafa se može napraviti ili sa sejkerom za koktel ili odgovarajućim mikserom. Jedna ili dve kafene kašike instant kafe, šećer (po ukusu) i malo vode pomešaju se da bi se formirala pena, koja se sipa u visoku čašu. Ovome se dodaju hladna voda i kockice leda i, opciono, mleko. U čaši se poslužuje slamka za piće.

Kahlua, irska krema Baileis ili drugi likeri ponekad se koriste za dodatnu varijaciju. Neki restorani imaju mogućnost dodavanja kuglice sladoleda od vanilije u svoj frappe umesto mleka. Iako tehnički nisu „frappe“ (pošto se ne trese), neke varijacije se mešaju kašikom, kada mučnjak nije dostupan, stvarajući malo drugačiju teksturu i ukus. U ovom slučaju mogu se zvati u slengu koutalatos (koutalatos, grčki izgovor: [kuta'latos], „napravljen od kašike“) ili karabisios (karavisios, grčki izgovor: [karaˈvisios], „broda“), kao što je ta vrsta bila obično ih prave grčki mornari dok su na moru.

Instant sušena kafa ne sadrži skoro nikakvo ulje, samo sitne čestice (čvrste kafe), neke molekule odgovorne za ukus i ukus i kofein. Kada se rastopi, kava osušena raspršivanjem formira jednostavniji i stabilniji koloid u odnosu na tradicionalno kafu. To omogućava stvaranje karakterističnog debelog penastog sloja na vrhu kafe. Ovaj sloj deluje slično kremi, pena koja se nalazi u espressu, ali je mnogo gušća i sastav je drugačiji. Može se okarakterisati uglavnom kao trofazni koloid u kome se sitni mehurići drže zajedno od kave. Odsustvo ulja (ili značajno niži sadržaj ulja u poređenju s tradicionalno kavanom kavom) čini sistem stabilnijim i mjehurići se ne sudaraju istom lakoćom kao u kremi. Ubrzo nakon što se stvori pena, odvija se proces zgušnjavanja gde se molekuli vode neprestano istiskuju iz penaste smeše. Voda se izbacuje zbog drenaže koja nastaje zbog razlike u pritiscima duž septuma pjene. Veća viskoznost će usporiti pojavu, i to je razlog što će dodavanje šećera stvoriti bolju penu. Pojava se nastavlja sve dok se mehurići ne zbliže i pena se gotovo ne očvrsne. Ovaj postupak može trajati od 2 do 10 minuta i jako zavisi od procesa mešanja tokom mešanja. Kako se mjehurići zbližavaju, polako će se početi sakupljati i stvarati veće mjehuriće. Prema Laplasovoj jednačini pritiska, varijacije u veličini mjehurića rezultirat će bržim urušavanjem mjehurića jer će veći mjehurići trošiti manje. Ručni mikseri stvaraju manje i jednoliko veće mehuriće. Manja veličina mjehurića smanjuje gradijent pritiska mjehurića i formira puno trajniju pjenu. Prisustvo ulja (hidrofobnog agensa) može značajno ubrzati proces urušavanja, lokalizovano smanjenje elastičnosti pene, što rezultira stvaranjem svetlije pene sa prosečnim prečnikom mehurića većim od 4 mm. To je razlog što u mnogim zemljama nije moguće napraviti dobar frappe, osim ako se ne nađe sprejna sušena kafa (koja je u stvari jeftinija od instant kafe smrznute). Upotreba ručnog miksera omogućava stvaranje sitnijih mehurića što povećava vreme trajanja pjene. Najbolje frappe kafe se često smatraju onima sa najmanje mjehurića i debljine pjene od oko 1,5 do 2 inča (30 mm do 50 mm).

Proizvodnja: Osnovni princip sušenja smrzavanjem je uklanjanje vode sublimacijom. Otkad je masovna proizvodnja instant kafe započela u Americi posle Drugog svetskog rata, smrzavanjem sušenje je postalo popularna i postala uobičajena metoda. Iako je skuplji, to generalno rezultira kvalitetnijim proizvodom. Ekstrakt kafe se brzo zamrzava i razbija se u sitne granule. (Sporije zamrzavanje dovelo bi do većih kristala leda i poroznog proizvoda; može uticati i na boju zrna kafe).

Granule su prosijane i sortirane po veličini. Zamrznute granule kafe se postavljaju u komoru za sušenje, često na metalne fioke. Unutar komore se stvara vakuum. Jačina vakuuma je kritična za brzinu sušenja, a samim tim i za kvalitet proizvoda. Treba voditi računa o stvaranju vakuuma odgovarajuće čvrstoće. Komora za sušenje se zagreva, najčešće zračenjem, ali kondukcija se koristi u nekim postrojenjima, a konvekcija je predložena u nekim malim pilot postrojenjima. Mogući problem sa konvekcijom su neravnomerne brzine sušenja unutar komore, što bi dalo lošiji proizvod. Kondenzacija - prethodno smrznuta voda u zrncima kafe širi se do deset puta više od svoje prethodne zapremine. Uklanjanje ove vodene pare iz komore je od vitalnog značaja, zbog čega je kondenzator najkritičnija i najskuplja komponenta u postrojenju za sušenje smrzavanjem. Zamrznute granule se uklanjaju iz komore i pakuju.

Follow us on